Regepkeun Kawih Bubuy Bulan

Regepkeun Kawih Bubuy Bulan

Isi rumpaka kawih bubuy bulan??

1. Isi rumpaka kawih bubuy bulan??


Isi rumpaka kawih Bubuy Bulan adalah tentang asmara, yaitu menceritakan tentang seorang pria yang setiap pagi selalu melihat seorang perempuan lewat yang selalu membuat hati si pria tersebut berdesir hatinya setiap melihat sorot matanya. Kawih adalah salahsatu jenis lagu Sunda. Rumpaka artinya sama dengan lirik.

Pembahasan

Bubuy Bulan artinya adalah "bakar bulan". Seperti sisindiran atau pantun, dalam kawih Bubuy Bulan ada bagian sampiran dan bagian isi. Kata-kata seperti bubuy-bulan dan sanggray-bentang dalam kawih Bubuy Bulan hanyalah merupakan sampiran. Sedangkan isi dari kawih Bubuy Bulan adalah seperti dijelaskan di atas.  

Ada beberapa jenis lagu Sunda, yaitu seperti kawih, kakawihan dan tembang. Jika dilihat dari rumpaka-nya, kawih, kakawihan dan tembang juga merupakan karya sastra dalam bentuk puisi. Kawih dan kakawihan merupakan bentuk puisi yang tidak terikat oleh aturan. Sedangkan tembang merupakan bentuk puisi yang terikat oleh aturan.

Tembang terikat oleh aturan pupuh. Aturan yang ada dalam pupuh disebut guru wilangan dan guru lagu. Guru wilangan adalah jumlah suku kata yang ada di dlam setiap baris pupuh. Sedangkan guru lagu adalah suara suku kata terakhir yang ada di dalam setiap baris pupuh.

Karena kawih tidak terikat oleh aturan, tidak seperti tembang yang terikat oleh aturan pupuh, dapat dikatakan juga bahwa kawih tidak terikat oleh guru wilangan dan guru lagu.  

Meskipun di dalam rumpaka kawih tidak ada aturan yang mengikat, di dalam rumpaka kawih ada beberapa unsur yang dapat digunakan untuk menganalisa isi rumpaka kawih. Unsur-unsur tersebut adalah unsur tema, unsur nada dan suasana, unsur rasa dan unsur amanat.

Pelajari lebih lanjut

1. Contoh kawih https://brainly.co.id/tugas/433806

2. Perbedaan kawih dengan pupuh https://brainly.co.id/tugas/330707

3. Kawih, kakawihan jeung tembang https://brainly.co.id/tugas/6730910

__________

Detil Jawaban

Kelas : VIII

Mapel : Bahasa Sunda - Kawih

Bab : 1

Kode : 8.13.1

Kata Kunci : Kawih bubuy bulan, kawih, kakawihan, tembang


2. regepkeun kawah bubuy bulan​


Jawaban:

menikmati kawah bulan nenek

Penjelasan:


3. 1. Regepkeun kawih Bubuy Bulan?2. Tuliskeun rumpaka kawih Bubuy Bulan? 3. Analisis ayah sabaraha padalisan jeung sabaraha pada dina kawih Bubuy bulan? 4. Eusi kawih Bubuy bulan ngeunaan naon? ​


Jawaban:

1.bubuy bulan bubuy bulan sangrai bentang panon poe,panon poe di sasate unggal bulan,unggal bulan abdi teang unggal poe,unggal poe Oge Hade situ Ciburuy lauk na hese di pancing nyeredet hate ninggali ngeplak cai na duh itu Saha NU ngalangkung unggal enjing nyeredet hate ninggali sorot socana

2.bubuy bulan bubuy bulan sangrai bentang panon poe,panon poe di sasate unggal bulan,unggal bulan abdi teang unggal poe,unggal poe Oge Hade situ Ciburuy lauk na hese di pancing nyeredet hate ninggali ngeplak cai na duh itu Saha NU ngalangkung unggal enjing nyeredet hate ninggali sorot socana

3.16(padalisan)

4.nyarita keun cinta ka lemah cai (tanah air)

maff kalau salah

folow Ig me: Muhammad_rizval10


4. REGEPKEUN KAWIH BUBUTY BULAN


Jawaban:

SELAMAT ULANG TAHUN BUBUTY BULAN

Penjelasan:

itu di translate ke bahasa Indonesia gatau bener atau salah


5. Siapa pencipta Kawih bubuy bulan


Jawaban:

Benny korda

Penjelasan:

Bubuy Bulan adalah sebuah lagu yang berasal dari daerah provinsi Jawa Barat. Lagu ini diciptakan oleh Benny Korda


6. Apa unsur unsur dari kawih bubuy bulan??


Jawaban:

Unsur-unsur yang ada dalam lirik kawih tersebut adalah tema, nada dan suasana, rasa, dan amanat.

Penjelasan:

semoga bermanfaat dan membantu :)

Jawaban:

unsur unsur yang ada dalam lirik Kawih tersebut adalah tema,nada dan suasana,rasa dan amanat

Penjelasan:

maaf klo salah


7. 1. Regepkeun kawih Bubuy Bulan! 2. Tuliskeun rumpaka kawih Bubuy Bulan! 3. Analisis aya sabaraha padalisan jeung sabaraha pada dina kawih Bubuy Bulan? 4. Eusi Kawih Bubuy Bulan ngeunaan naon?​


Bubuy bulan sangray bentang

Panon poe

Panon poe disasate

Unggal bulan, unggal bulan

Unggal bulan abdi teang

Unggal poe, unggal poe

Unggal poe oge hade

Situ Ciburuy

Laukna hese dipancing

Nyeredet hate

Ningali ngeplak caina

Duh eta saha nu ngalangkung

Unggal enjing

Nyeredet hate

Ningali sorot socana

aya 5 padalisan

bubuy bulan nyaritakeun kamiskinan jeung kasusah rakyat


8. Upama ku urang di regepkeun kawih bubuy bulan teh nembongkeun rasa pangarang anu


nembongkeun anu keur kasmaran

9. nyaritakeun naon eusi kawih bubuy bulan


Nyaritakeun naon eusi kawih bubuy bulan Jawaban

Pendahuluan

Umpama nilik kana susunan rumpaka anu aya dina kawih Bubuy Bulan, susunan rumpaka kawih Bubuy Bulan rek siga susunan rumpaka anu aya dina hiji sisindiran. Dina sisindiran aya bagean anu disebut cangkang jeung aya bagean anu disebut eusi, kitu oge dina rumpaka kawih Bubuy Bulan, aya bagean cangkang jeng bagean eusi.  

Pembahasan

Anu mangrupakeun bagean cangkang dina kawih Bubuy Bulan nyaeta kekecapan di handap ieu:

Bubuy bulan

Bubuy bulan sangray bentang

Panon poe

Panon poe disasate

Situ Ciburuy

laukna hese dipancing

Nyeredet hate

Ningali ngeplak caina

Sedengkeun anu mangrupakeun bagean eusi dina kawih Bubuy Bulan nyaeta kekecapan di handap ieu.  

Unggal bulan, unggal bulan

Unggal bulan abdi teang

Unggal poe,unggal poe

Unggal poe oge hade

Duh eta saha

nu ngalangkung unggal enjing

Nyeredet hate

Ningali sorot socana

Kesimpulan

Anu paling nyaho kana naon anu dicaritakeun dina hiji kawih tangtu ngan anu ngrang eta kawih. Tapi sanajan kitu, dina rumpaka kawih aya sawatara unsur anu bisa digunakeun pikeun nilik eusi rumpaka kawih, nyaeta unsur tema, nada jeung suasana, rasa jeung amanat.

Jadi, kekecapan anu aya dina bagean eusi kawih Bubuy Bulan anu bisa dijadikeun sumber pikeun ngajelaskeun naon anu dicaritakeun dina kawih Bubuy Bulan teh. Umpama nilik kana bagen eusi kawih Bubuy Bulan, amanat atawa anu dicaritakeun dina kawih Bubuy Bulan teh nyaeta :  

Nyaritakeun hiji lalaki anu unggal bulan atawa malahan unggal poe neangan anu dipikacintana. Ngadak-ngadak unggal isuk-isuk aya awewe anu ngaliwat anu matak nganyeredetkeun hate manehna lamun nempo sorot matana.

Pelajari lebih lanjut

1. Gaya bahasa yang digunakan dalam kawih Bubuy Bulan https://brainly.co.id/tugas/571331

2. Eusi kawih Bubuy Bulan https://brainly.co.id/tugas/11884778

3. Parafrase kawih Bubuy Bulan https://brainly.co.id/tugas/13506667

-----

Detil Jawaban

Kelas : VIII (2 SMP)

Mapel : Bahasa Sunda - Kawih

Bab : 1 Kode : 8.13.1

Kata Kunci : Kawih Bubuy Bulan


10. eusi kawih bubuy bulan ngenaan naon​


Jawaban:

eusina nyaeta Nyaritakeun hiji lalaki anu unggal bulan atawa malahan unggal poe neangan anu dipikacintana. Ngadak-ngadak unggal isuk-isuk aya awewe anu ngaliwat anu matak nganyeredetkeun hate manehna lamun nempo sorot mata Panon.

semoga membantuYSKDI


11. kawih bubuy bulan boga rasa?


Kawih bubuy bulan boga rasa ngenes sareng nyeredet hate

12. eusi kawih bubuy bulan


Dina rumpaka kawih aya sawatara unsur anu bisa digunakeun pikeun nilik atawa nganalisa eusi rumpaka kawih. Unsur-unsur anu dimaksud nyaeta unsur tema atawa jejer, unsur nada jeung suasana, unsur rasa, jeung unsur amanat. Tema atawa jejer kawih nyaeta hal poko anu ngajiwaan eusi rumpaka kawih. Nada jeung suasana kawih nyaeta sikep anu nulis rumpaka kawih anu karasa ku anu ngaregepkeun atawa nu maca kawih. Rasa kawih nyaeta anu ngagambarkeun sikep nu ngawih kana poko pasualan nu aya dina rumpaka kawih. Kukituna rasa kawih bakal kaciri umpama eta kawih dihaleuangkeun. Amanat kawih nyaeta perkara atawa pasualan anu hayang ditepikeun ku anu ngahaleuangkeun kawih atawa anu ngarang kawih ka anu maca atawa anu ngaregepkeun eta kawih.

Amanat kawih nyaeta perkara atawa pasualan anu hayang ditepikeun ku anu ngahaleuangkeun kawih atawa ku anu ngarang kawih ka anu maca atawa anu ngaregepkeun eta kawih. Jadi sacara singget amanat kawih nyaeta sarua jeung eusi kawih. Umpama nilik kana susunan rumpaka anu aya dina kawih Bubuy Bulan, susunan rumpaka kawih Bubuy Bulan rek siga susunan rumpaka anu aya dina sisindiran. Dina rumpaka sisindiran aya bagean anu disebut cangkang jeung aya bagean anu disebut eusi, kitu oge dina rumpaka kawih Bubuy Bulan, aya bagean cangkang jeng bagean eusi. Anu mangrupakeun bagean cangkang dina kawih Bubuy Bulan nyaeta kekecapan:

Bubuy bulan
Bubuy bulan sangray bentang
Panon poe
Panon poe disasate

Situ Ciburuy
laukna hese dipancing
Nyeredet hate
Ningali ngeplak caina

Sedengkeun anu mangrupakeun bagean eusi dina kawih Bubuy Bulan nyaeta kekecapan di handap. Kekecapan anu di handap ieu oge mangrupakeun kekecapan anu bisa dijadikeun sumber pikeun ngajelaskeun unsur amanat tina kawih Bubuy Bulan:

Unggal bulan, unggal bulan
Unggal bulan abdi teang
Unggal poe,unggal poe
Unggal poe oge hade

Duh eta saha
nu ngalangkung unggal enjing
Nyeredet hate
Ningali sorot socana

13. Gaya basa apa aja yang ada dibubuy bulan? Dan amanat kawih bubuy bulan


Bubuy Bulan adalah sebuah lagu yang sangat dikenal di daerah Sunda. Bubuy Bulan adalah sebuah lagu yang termasuk dalam kategori kawih. Dalam seni Sunda ada beberapa jenis lagu, yaitu seperti kawih, kakawihan dan tembang. Jika dilihat dari liriknya, kawih dan kakawihan adalah termasuk karya sastra bentuk puisi yang tidak terikat oleh aturan. Sedangkan tembang adalah bentuk puisi yang terikat oleh aturan, yaitu aturan pupuh.

Meskipun kawih tidak terikat oleh aturan, di dalam kawih sering digunakan hal-hal yang membuat isi kawih menjadi indah, seperti purwakanti dan gaya bahasa. Gaya bahasa yang digunakan dalam kawih Bubuy Bulan adalah gaya bahasa hiperbola, yaitu gaya bahasa berlebihan. Gaya bahasa hiperbola merupakan gaya bahasa yang menyatakan sebuah ungkapan secara berlebihan. Gaya bahasa hiperbola merupakan lawan dari gaya bahasa meiosis dan litotes.

Seperti disebutkan di atas, kawih adalah bentuk puisi yang tidak terikat oleh aturan. Meskipun kawih tidak terikat oleh aturan, di dalam kawih ada beberapa unsur yang biasa digunakan untuk menganalisa atau mengapresiasi isi kawih. Unsur-unsur yang ada dalam kawih adalah tema, nada dan suasana, rasa, serta amanat.

Tema adalah gagasan pokok yang ingin disampaikan oleh pengarang kawih. Nada dan suasana adalah sikap dari pengarang terhadap kawih yang dibuatnya. Rasa adalah tentang hal-hal yang menjiwai isi kawih. Sedangkan amanat adalah maksud yang ingin disampaikan oleh pengarang kawih. Amanat dari kawih Bubuy Bulan adalah tentang penantian setiap bulan bahkan setiap hari dari seorang lelaki pada seorang wanita yang setiap pagi hari lewat yang membuat hati si lelaki tidak kuat melihat sorot matanya.

14. parafrase kawih bubuy bulan


Kategori Soal : Bahasa Sunda - Kawih
Kelas : XI (2 SMA)
Pembahasan :

Parafrase nyaeta mindahkeun hiji tulisan atawa karya sastra kana tulisan anyar anu miboga wangun tulisan atawa karya satra anu beda, saperti tina wangun puisi kana wangun prosa. Umpama ditilik tina rumpakana, kawih nyaeta karya sastra dina wangun puisi. Jadi dina parafrase kawih Bubuy Bulan, nyaeta mindahkeun eusi kawih Bubuy Bulan anu tadina mangrupa wangun puisi kana wangun prosa.

Dina kawih Bubuy Bulan, wangun rumpakana rek siga sisindiran, nyaeta miboga bagean "cangkang" atawa sampiran jeung bagean eusi. Kusabab bagean cangkang teh sabenerna mah ngan mangrupa "cangkang" wungkul anu eusina henteu perlu, kukituna dina parafrase kawih Bubuy Bulan anu perlu dipindahkeun kana wangun prosa ngan bagean "eusi" wungkul. Rumpaka bagean eusi anu aya dina kawih Bubuy Bulan nyaeta :

Bubuy bulan

Unggal bulan, unggal bulan
Unggal bulan abdi teang

Unggal poe,unggal poe
Unggal poe oge hade

Duh eta saha nu ngalangkung
unggal enjing
Nyeredet hate
Ningali sorot socana

Dumasar kana bagean "eusi" kawih Bubuy Bulan di luhur, di handap ieu nyaeta wangun parafrase tina kawih Bubuy Bulan anu mangrupa wangun prosa :

Bubuy bulan

Kuring unggal bulan neangan anu dipikacinta ku kuring. Malahan kuring neangan anu dipikacinta ku kuring teh henteu unggal bulan wae, tapi unggal poe oge eta teh ku kuring dilakonan.

Duh eta teh saha jalmi anu sok ngalangkung unggal enjing. Eta anu ngalangkung teh matak nganyeredetkeun hate kuring. Komo deui umpama ningali sorot socan eta anu sok ngalangkung. Eta anu sok ngalangkung teh matak ngingetkeun kuring ka manehna.

15. jawab pertanyaan berikut 1.regepkeun kawih bubuy bulan !mohon bantu jawab ya , mau dikumpulkan . jangan ngasal jawabnya . ingat !!​


Jawaban:

ngarep ken artinya dengerin


16. tuliskeun rumpaka kawih bubuy bulan?​


Rumpaka kawih Bubuy Bulan nyaeta:

Cangkang:

Bubuy bulan

Bubuy bulan sangray béntang

Panon poé

Panon poé disasaté

Unggal bulan

Unggal bulan abdi téang

Unggal poé

Unggal poé ogé hadé

Eusi:

Situ Ciburuy

laukna hésé dipancing

Nyérédét haté

Ningali ngeplak caina

Duh éta saha

Nu ngalangkung unggal énjing

Nyérédét haté

Ningali sorot socana

Pembahasan:

Rumpaka adalah salah satu istilah dalam sastra Sunda untuk menggambarkan bentuk sastra yang ada di dalam kawih atau disebut juga sastra kakawihan. Ada juga istilah lain yang memiliki arti yang sama hanya dibedakan menjadi fungsi dan tujuannya. Contohnya juga bentuk guguritan atau dangdingan yang menggunakan sejenis dengan rumpaka, jika dalam sastra Indonesia sama dengan lirik atau syair dalam sastra musik. Perlu dicatat bahwa istilah ini hanya digunakan dalam menyajikan konten Kawih dan Tembang. Jika melihat perannya dalam suatu kawih, rumpaka memiliki fungsi untuk, yaitu:

Mengungkap tema dalam suatu kawih.Untuk sarana menyajikan isi atau konten dari kawih tersebut.Sebagai dasar untuk menentukan ide dan melodi untuk suatu kawih.

Karena Bubuy Bulan termasuk dalam kawih, maka rumpaka kawih tidak terikat oleh aturan atau kriteria bagaimana selayaknya pada sisindiran maupun pupuh yang memiliki aturan khusus tertentu. Dalam rumpaka kawih juga, selain istilah ada juga istilah disebut pada yang artinya sama dengan gundukan atau dalam bahasa Indonesia disebut bait.

Rumpaka kawih Bubuy Bulan terdiri dari empat pada. Masing-masing pada dibentuk oleh cangkang dan isinya. Pada bagian pertama dan kedua adalah cangkang atau kulit, sedangkan pada bagian ketiga dan keempat disebut dengan isi yang kedua.

Rumpaka kawih juga memiliki beberapa unsur yang dapat dinilai untuk mengetahui isi dan tujuan dari kawih yang meliputi tema, melodi, dan amanat yang dapat menentukan bahwa kawih ini menceritakan tentang perselingkuhan. Misalnya dalam kawih Bubuy Bulan diartikan ada seseorang yang setiap hari hingga setiap bulan mencari kekasihnya. Setiap pagi ada seseorang yang lewat membuat menembus sanubari hatinya ketika dia melihat cahaya dari mata orang-orang itu.

Pelajari lebih lanjut:

Materi tentang penjelasan unsur-unsur rumpaka kawih https://brainly.co.id/tugas/1646436Materi tentang adegan lahir pada rumpaka kawih https://brainly.co.id/tugas/14996817Materi tentang padalisan dalam rumpaka kawih bubuy bulan https://brainly.co.id/tugas/12631268

----------------------------------------------------------

Detail jawaban:

Kelas: 8 (Delapan)

Mapel: Bahasa Sunda

Bab: 1

Kode: -

#TingkatkanPrestasimu


17. 1. Regepkeun kawih Bubuy Bulan!​


Jawaban:

nembong kuen keur kasmaran


Kategori b_daerah